Austrumu oāze

Baku restorāns gourmandguide.lv

Kā būtu teicis Ivans Vasiļjevičs (no spēlfilmas “Ivans Vasiļjevičs maina profesiju” – aut. piezīme): “Es pieprasu banketa turpinājumu!” Tieši tā un ne citādi, jo Azerbaidžānas virtuve ir slavena ar savām galda un viesmīlības tradīcijām, kur katrs ēdiens ir mākslas darbs.

Azerbaidžānas virtuvē ir vairāki desmiti dažādu veidu ēdieni: gaļas, dārzeņu, zivju, piena produkti, miltu produkti un daudz kas cits. Tā ir bagāta arī dažādām garšvielām, zaļumiem un piedevām: dilles, koriandrs, safrāns, timiāns, baziliks…

restorāns BAKU Dreiliņi officiel.lv

restorāns BAKU Dreiliņi officiel.lv

Tradicionālie azerbaidžāņu pelmeņi ar jēra gaļu jogurta mērcē, liellopu filejas basturma, dolma, pahlava, – vai jums jau arī, kā saka, siekalas tek? Tas viss un pat vēl vairāk ēdienu jūs gaida restorānā «Baku» Dreiliņos, Rīgas nomalē, kur jūs ieraudzīsiet pili austrumu stilā.

Ir patīkami apzināties, ka Rīgā ir vieta, kur sagaida viesmīlīgi darbinieki, kas godā tradīcijas un kur tiešām līdz pat šim laikam cienā pēc kaukāziešu tradīcijām. Gaisotne un dizains šajā restorānā jums radīs tādu kā austrumu kultūras «Dolce Vita» sajūtu.

Tādas oāzes radīšanai bija nepieciešami veseli četri gadi. «Gliemežakmens», tā sauc akmeni, kas speciāli ir atvests no Azerbaidžānas fasādes celtniecībai, ir viens no restorāna lepnumiem. Un pat interjera dizainere, lai radītu īstas Azerbaidžānas mājīgumu Rīgā, bija devusies uz Baku uz vairākiem mēnešiem, lai ienirtu Aizkaukāza gaisotnē.

restorāns BAKU Dreiliņi officiel.lv

restorāns BAKU Dreiliņi officiel.lv

restorāns BAKU Dreiliņi officiel.lv

Tautas, kas dzīvo Kaspijas jūras krastos,viesmīlību un sirsnību, var sajust tieši uz šeit. Restorāna firmas ēdienu gatavošanā tiek ievērotas nacionālās ģimenes tradīcijas. Piemēram, interesants fakts par ēdienu, kura nosaukums ir Djušbara, kur katrs pelmenītis gluži kā pērlīte piecu centu lielumā ar gaļas pildījumu tiek rokām salipināts. Tas ir diezgan darbietilpīgs process, tieši tādēļ no senseniem laikiem ir pieņemts, ka djušbaras gatavošanas laikā mājās sapulcējas visa ģimene un, nesteidzīgi sarunājoties, gatavo šo ēdienu. Procesā nepiedalās vien saimnieks – ģimenes galva, viņš vien atnāk uz maltīti. Starp citu, djušbaras buljons tiek uzskatīts par dziedinošu, mēļo, ka tas pat spēj uzveikt pamatīgu saaukstēšanos.

Vēl viens ēdiens, kuru ir iecienījuši apmeklētāji, ir sadžs. Tas tiek gatavots uz speciālas čuguna pannas, kuras aplis ir mazliet ieliekts, bet zem tā atrodas mini ceptuve. Uz izliektās puses tiek cepts lavašs, bet uz otras cep gaļu, zivis, dārzeņus. Ēdiens tiek pasniegts uz īpašas pannas.

Restorānā tiek piedāvāta milzīga visdažādāko tēju izvēle. Un tas nav nekāds brīnums, jo tējas dzeršanas tradīcija Azerbaidžānā ir viena no svarīgākajām. Apmeklētājus šeit uzcienās ar tējas djastgahu, kas nozīmē tējkannā pasniegtu tēju ar dažādiem saldumiem: ievārījumu, marmelādi, cukura gabaliem, riekstiem, pahlavu utt. Ārkārtīgi garšīga ir tēja ar mārsiliem, kas tiek pasniegta nacionālajā kristāla glāzītē “Armudu”.

Azerbaidžānas virtuvē ir vairāk nekā 70 plova veidu, tomēr restorāna pavāri izvēlējas vienus no garšīgākajiem: šahplovs, govurma, sjabzi un agdašplovs.

Azerbaidžānu plova īpatnība ir tā, ka sagatavotie ingredienti tiek pasniegti atsevišķi, rīsus ar safrānu un pildījumu (guvurmu) viesis sajauc pats.

Vidējā čeka kopsumma 2 personām ir 50 eiro.

Katru sestdienu restorānā skan dzīvā mūzika, jūs dzirdēsiet sirsnīgas dziesmas azerbaidžāņu valodā un ne tikai. No nākamā gada sestdienas programmās tiks iekļautas arī jestrās kaukāziešu dejas.

Nenoliedzami, ka šāds restorāns ir jāapmeklē ne tikai vienatnē, bet arī lielā kompānijā. Restorānā ir trīs banketu zāles, lielākā no tām var uzņemt 180 cilvēku. Jūs varat nosvinēt gan dzimšanas dienu, gan korporatīvu vakaru, un pat kāzas.

Restorānā tiek cepta maize «Čureks» pēc visiem azerbaidžāņu kanoniem, bet uz malkas tandirā gatavotā svaiga jēra gaļa ar garšvielām noteikti radīs jums vēlmi atgriezties šajā garšas pasakā atkal un atkal.

 

Kā ir teikts vienā no kaukāziešu tostiem: «Iedzersim par ticību tam, ka vīns nekad nepazudīs no mūsu dzīves un uzturēs mūsos možu garu, viesīs cerības un padarīs garu jautru!» Tā arī šeit, restorāna vīna kartē, ir liela vīna izvēle jebkurai gaumei.

Ja jums ir laba ēstgriba, tad, iespējams, ir vērts doties uz “Baku”, lai atklātu vēl vienu garšas un estētiskas noskaņas saliņu.

Teksts: Malika Riksibaeva
Foto: Paul Ank

Komentēt