Klājam Jaungada galdu

Lighthouse jurmala recepte gourmandguide.lv

Jaungada svinībām pieņemts gatavot pīli, bet dažreiz rodas jautājums – kādas piedevas pagatavot un kas lieliski saskaņojas ar pīles gaļu? Tāpēc restorāna Light House Jurmala šefpavārs Fjodors Kasatkins piedāvā jūsu uzmanībai dažādu piedevu receptes, kuras labi saskaņojas ar pīles gaļu, vai palīdzēs uzburt Vidusjūras vai latvisku noskaņojumu ēdieniem. Ka arī šefpavārs piedāvā garšīgas tortes recepti īstiem kārumniekiem.

Recepte Jaungada svinībām officiel.lv

Bavārijas kāposti

Sarkanie kāposti 1 gab. Smalki sagriež salmiņos
Vīna etiķis 150gr. Drīkst izmantot arī sarkano vai balto
Sāls pēc garšas
Cukurs 50gr
Dabīga ābolu sula (vai upeņu sula) 1,5 l
Karstvīnam paredzētas garšvielas – (apelsīna miziņa, anīss, kardamons, krustnagliņas, kanēlis)
Lauru lapas 2-3 gab.
Vircoti pipari 3-4 gab.
Sviests (vai pīles tauki) 100gr

Smalki sagrieztus kāpostus pārlej ar etiķi, pievieno cukuru un labi samīca tā, lai kāposti sāktu izdalīt sulu. Pārlej kāpostus ar sulu, pievieno garšvielas un sviestu. Visas garšvielas saliek tējas uzliešanas paciņā vai arī ietin marlē, lai pēc pagatavošanas tās būtu viegli izņemt. Tad uzliek kāpostus uz mazas uguns un uzliek virsū vāku, un sutina, līdz kāposti kļūst mīksti un visa sula iztvaiko.

Krāsnī cepti āboli

Receptei nepieciešams:
Āboli, vēlams, skābākas šķirnes, piemēram, „Antonovka”, „Granny Smith”
Cukurs
Malts kanēlis

Āboliem izgriež serdi un iegriež ar apļveida kustībām tā, lai miziņa nepārsprāgtu.
Ābola serdes vietā ieber cukura un kanēļa maisījumu. Cep 10-15 minūtes cepeškrāsnī 180⁰С.

Brūkleņu džems

Brūklenes 500
Āboli 250 tīrīti, sasmalcināti
Cukurs 100
Sāls 10

Visas sastāvdaļas saliek nelielā katliņā un vāra, līdz tiks panākta tāda konsistence, kāda jums garšo visvairāk.


Recepte Jaungada svinībām officiel.lv

Sautēti spināti

Spinātu lapas 500 gr
Sviests 150 gr
1 sasmalcināta ķiploka daiviņa
Sāls pēc garšas
Pipari pēc garšas
Muskatrieksts pēc garšas
Ciedru rieksti 20 gr
Rozīnes 20 gr izmērcēt ūdenī

Visas sastāvdaļas saliek pannā un sautē, līdz izzūd viss šķidrums. Svaigi spināti ir ļoti apjomīgi, tos var pievienot pa daļām.

Fenheļa un apelsīnu salāti

Fenheli 1 gab. sīki sasmalcina (var izmantot rīvi, lai sagrieztu plānās šķēlītēs)
Apelsīns 1 gab. nomizot un izgriezt mīkstumu
Jebkuri zaļie salāti, 125 gr
Olīveļļa 30 ml
½ citrona sula
Sāls pēc garšas

Apelsīna daiviņas, sasmalcināto fenheli un zaļumus sajauc. Aplej ar mērci no olīveļļas un citrona sulas. Ja salātus gatavojat iepriekš, tad fenhelis ir jāieliek aukstā ūdenī, kam pievienota citrona šķēlīte, citādi fenhelis paliks melns.

Burkānu-apelsīnu biezeni

Burkāni 1 kg. Notīrīt un smalki sagriezt
Sviests 200gr
Sāls pēc garšas
Apelsīni 1kg

Katliņā ar vāku uz mazas uguns sautē burkānus sviestā, līdz tie kļūst mīksti, nepieļaujot cepšanu. Pēc nepieciešamības var pievienot mazliet ūdens. Nomizojam apelsīnus un uzspiežam sulu. Kad burkāni ir kļuvuši mīksti, pievienojam apelsīna miziņas un sulu un sablenderē. Jo ilgāk blenderēsiet, jo maigāks biezenis jums sanāks (parasti tam ir nepieciešamas 6 minūtes). Svarīgi: nepievienot sulu un miziņu gatavošanas sākumā, jo burkāni vienkārši neizsautēsies mīksti skābā vidē.


Lighthouse Jurmala officiel.lv

Sbirzolona (Sbrisolona) torte

Receptei nepieciešams:
Kukurūzas milti (Polenta) 200gr
Milti 200gr
Blanšētas mandeles (bez miziņas) 150gr
Cukurs 200gr
1 citrona miziņa
Sviests 230gr (sviestam ir jābūt aukstam)
Olu dzeltenumi 2 gab.
Neattīrītas mandeles izrotāšanai 50-100gr

Polentu sasmalciniet blenderī vai kafijas dzirnaviņās. Ja neizdodas atrast notīrītas mandeles, ņemiet nenotīrītas un aplejiet tās ar verdošu ūdeni, un, kad miziņa uzpūtīsies, nolejiet ūdeni un notīriet riekstus.
Ieslēdz cepeškrāsni uz 180 ⁰С. Visas sausās sastāvdaļas sajauc bļodiņā, pievieno dzeltenumus, citrona miziņu un sviestu. Sajauc, rokām izrīvējot sviestu, iegūst sausu mīklu.
Šo mīklu ieliek cepamformā, izrotā ar mandelēm un cep 40 minūtes.
Sagaidīt kad pilnībā atdzisīs. Torte sanāk irdena, iesakām ēst to ar rokām.

Labu apetīti!

 

Foto: Katie Food Photo (Jekaterina Prihodko)

Rreceptes vari aplūkot jaunajā Gourmand Guide izdevumā! Meklē labākajās Rīgas un Jūrmalas viesnīcās, restorānos, skaistumkopšanas salonos, sporta zālēs, SPA centros un pārējās žurnāla izplatības vietās! Ienāc gourmandguide.lv.

Komentēt