Per sé, kas nozīmē pats par sevi

Per Se restorāns gourmandguide.lv

Vidusjūras virtuves restorāni pēdējos gados kļuva ļoti populāri Rīgas iedzīvotāju vidū, tādēļ to pulkam nesen ir pievienojies restorāns Per se. Restorānā ir svarīga vienkāršība, lai viss būtu saprotams un skaidrs, tādēļ tā interjers vizuāli nav ne ar ko pārslogots, ēdienkartē ir ne pārāk sarežģīti ēdieni, tomēr vīnu izvēle apmeklētājam kļūs par samērā sarežģītu uzdevumu, lielās izvēles dēļ.

restorāns Per se Gourmand Guide officiel.lv

restorāns Per se Gourmand Guide officiel.lv

Restorāna nosaukums atbilst ēdināšanas iestādes filozofijai, jo tā īpašnieki paši no lielākajām vīna darīšanas valstīm piegādā vīnus, kā arī vairākus produktus, tāpēc Per sé pirmām kārtām – tā ir kvalitāte. Vīni tiek vesti no Spānijas, Francijas, Itālijas un Vācijas, no visas tā saucamās Vecās pasaules. Īpašnieki ļoti rūpīgi izturas pret vīna izvēli, apmeklējot izstādes, kur paši atrada tādus slavenus vīnus kā Chablis, Medoc, Chianti. Brunello, Barolo, Rioja.

Krājot pieredzi, restorāna vadītāji izvēlējas pašus labākos vīnus. Jebkuram vīnam pēc klienta pieprasījuma tiek veikts dekantēšanas process. Ja izturētu vīnu pasniedz uzreiz, tad tas būs sīvs un smags, un, lai to padarītu vieglāku, dotu iespēju elpot, to ielej dekanterā, tādā veidā vīns atveras pavisam no citas puses. Restorānā Per sé dekantēšanas procesam tiek pakļauti vīni, kas ir vecāki par desmit gadiem. Pats izturētākais vīns restorānā ir 1986.gada Barbaresco. Vīna kartē jūs varēsiet atrast gan jaunus vīnus, gan arī izturētus. Šogad restorāns plāno rīkot vīna vakarus. Jau ir iecerēta vīna degustēšana ar īpaši atlasītiem ēdieniem, kur gan īsti vīna lietpratēji, gan iesācēji varēs uzzināt uzaicinātā someljē padomus, kas kļūs par vakara vadītāju.

restorāns Per se Gourmand Guide officiel.lv

Restorānā tiek gaidīti arī laba ēdiena cienītāji. Nepārtraukta tieksme pēc augsta līmeņa noturēšanas kļuva par iemeslu izveidot jaunu ēdienkarti. Kā saka pats šefpavārs Kirils Boiko, ēdienkarte ir radīta tādā veidā, lai tajā katrs iedzīvotājs un katrs tūrists varētu izvēlēties kaut ko pēc savas gaumes. «Cenšamies saglabāt produkta dabīgo garšu, gandrīz nepievienojot nekādas garšvielas, kāda zivij ir garša, tādu mēs cenšamies arī to saglabāt, papildinot ar piedevām vai mērci, kas nesabojās, bet, tieši otrādi, izcels zivs garšu,» paskaidro šefpavārs.

No uzkodām pavārs iesaka samērā retu ēdienu – jēra gaļas tartaru, kas ir sanācis ļoti maigs un viegls. Aukstas ziemas laikā laba izvēle būs sarkanās zivs saldā krējuma zupa. Zupa vienlaicīgi ir gana sātīga, pateicoties zivij, un ir gana viegla, jo tajā nav daudz sastāvdaļu.

restorāns Per se Gourmand Guide officiel.lv

Ēdienkartē ir arī ēdiens ar papagaiļa zivi, ko pavārs iesaka nobaudīt tās retuma un lieliskās garšas dēļ. Bet desertā var izvēlēties mājas ābola pīrāga jaunu versiju – Arlet. Kārtainais deserts, kas sastāv no vesela karamelizēta ābola, ābolu želejas un vaniļas krēma, kura pamatā ir maskarpone siers, būs vislabākais veids, kā garšīgi pabeigt maltīti. Restorāns Per sé vēl tikai uzsāk savu ceļu, taču, pateicoties savam darbam, tas jau ieguva atzinību. Rudenī, kļuva zināms, ka Per sé ir ticis iekļauts ekskluzīva ceļveža White guide Nordic restorānu topā.

Tekstu sagatavoja: Jūlija Žarkova

Komentēt